Зброя — дерев’яна, але стріляє

Середньовічні арбалет, катапульта і баліста хоч і мініатюрні, але снаряди метають влучно. Учень ЗОШ № 11 Олексій Шокарєв створює цю зброю зі звичайних сірників. З допомогою нехай і сірникових, але все ж таки арбалетів, баліст і катапульт навіть у наш час може розгорнутися справжня військова баталія.

Тактико-стратегічними військовими іграми рівненський школяр Олексій Шокарєв захопився кілька років тому. Речі старовини, історія, зброя, давня архітектура завжди викликали у хлопця жвавий інтерес. Тож три роки тому Олексій і вирішив спробувати «оживити» зброю середньовічних часів. Наставником хлопця став більш досвідчений товариш, який уже мав у своєму арсеналі катапульту із сірників. Першою ж зброєю Олексія стала мініатюрна модель станкового арбалета.

– Я дещо спростив свою модель метальної машини, хоча залишив той самий принцип дії. Мій арбалет стріляє на дальні відстані і встановлюється на шасі або на платформі, – показує свою першу зброю Олексій.

Для стрільби з арбалета зброяр власноруч виготовив два типи снарядів. Той, що зроблений із сірників, легший і має великий радіус польоту. А от інший – із сірників і дроту, важчий, сильніше б’є, утім, не на далекі відстані.

waretyЯкось, подивившись на свою першу роботу, Олексій вирішив, що йому слід братися за більш складну військову техніку, вдосконалювати свою майстерність. Тож юний зброяр виготовив балісту.

– Вона має більшу дальність польоту снарядів і складніший спусковий механізм (тут уже є пружина). До того ж ця зброя має більш естетичний вигляд порівняно з арбалетом. Стріляє сірникова баліста кулями, виготовленими із дроту та сірників, а також кулями з дерев’яних брусків, – розповідає Олексій.

Із часом колекцію хлопця доповнила катапульта. Цю зброю майстер вирішив робити вже з дерева. Заготовки вирізував на уроках трудового навчання у школі. Перш ніж братися до роботи, намалював ескіз. За основу узяв требушет (облогова машина, яку застосовували в Середні віки для руйнування оборонних мурів або щоб перекидати снаряди через них). Принцип дії такої машини полягає в тому, що для метання вона використовує силу тяжіння. В требушеті використовували важіль, з одного боку якого закріплювався великий вантаж. Падаючи, цей вантаж під дією тяжіння надавав значного прискорення іншому кінцю важеля, на якому була закріплена праща зі снарядом. Один із кінців пращі зісковзував, з великою силою метаючи снаряд у напрямку цілі.

– У своїй катапульті я прибрав спусковий механізм. Замість нього використав чотири звичайні гумки, – каже Олексій. – Щоб привести у дію катапульту в реальному житті, потрібні були великі людські ресурси, але ось з мініатюрними моделями проблем немає. І моя катапульта здатна метати волоський горіх на 3–4 метри.

Кілька років тому, створюючи свою військову техніку, Олексій виготовляв і солдатів у техніці оригамі. Разом із друзями розігрував справжні військові баталії. На жаль, сьогодні Олексієві бракує часу займатися своїм хобі – навчання, участь у різноманітних конкурсах та олімпіадах, підготовка до вступу у виш. Та він зізнається, що якщо таки побачить якийсь цікавий вид зброї, то обов’язково зробить його в мініатюрі із сірників.

Марина ФУРС

 

Джерело: 7d.rv.ua